Religie en geweld

In onze tijd klagen veel mensen over zinloos geweld. De krantenkoppen liegen er niet om: Steeds meer homo’s gepest; Seksuele gezondheid Nederland zorgelijk; Christenvervolging: een treurige balans.

Sommige mensen klagen de religies aan als bron van veel kwaad en onrecht. Religie geeft mensen een ideaal om voor te sterven. Ze wijzen op moslimfundamentalisten die schijnbaar probleemloos tot zelfmoordacties komen met het doel om zo veel mogelijk tegenstanders te vermoorden. Of ze wijzen op de bijna 1000 jaar geleden uitgebroken kruistochten. Maar is het wel waar dat religie zorgt voor meer geweld?

Aan de hand van verschijnselen zoals fundamentalisme, extremisme en terrorisme wordt een aantal voorbeelden uitgediept. Is fundamentalisme altijd religieus? Is fundamentalisme altijd gevaarlijk?

Vervolgens wordt ingegaan op het staatsgeweld. Hoe was de situatie in de afgelopen 100 jaar? De 20e eeuw staat bekend als de meest bloeddorstige eeuw uit de menselijke geschiedenis met meerdere genociden. Welke opvattingen hadden de bloeddorstige leiders van die periode? Hoe werd daarop gereageerd? Naast het zinloos geweld van de staat, wordt de geweldloze reactie van de bevolking gezet. Als voorbeeld wordt het jarenlange verzet tegen het communisme in de jaren ’80 van de vorige eeuw genomen. Als er jarenlange terreur op je wordt uitgeoefend, hoe kun je als individu toch overleven? Hoe is het mogelijk om een langdurig verblijf in een concentratiekamp te doorstaan en toch hoop blijven houden op een betere toekomst ondanks onmenselijke vernederingen en een intens lijden? Welke rol speelt de zin van het leven in deze hoop?

De cursus wordt gegeven in 5 bijeenkomsten

Cursusmateriaal: Religieuze agressie en media invloeden


Terug naar overzicht
Geïnteresseerd?

Kijk ook op het youtube-kanaal:

levensbeschouwing.net

Interesse?

Neem contact op